【耶穌真係落咗嚟.影評】信主未必得救,信戲名可以

撰文:陳藍
出版:更新:

前陣子到訪以色列,拜訪聖地自不然滿口耶穌又滿腦耶穌,然後最近亦去了看耶穌 - 《耶穌真係落咗嚟》。電影令人期待,除了因為戲名食正過去六月飛霜的香港外,故事大綱都吸引,尤其剛去完聖地,自不然都跟故事一樣想反問自己- 你,究竟信不信耶穌?

小主角由東京搬到鄉郊地方住,首要適應沒有朋友的生活。(《耶穌真係落咗嚟》劇照)

【注意:內文有劇透成分】

《耶穌真係落咗嚟》用小朋友角度去質判耶穌的存在,由一開始對方有求必應,到主角漸漸發現耶穌非譚校長口中的叮噹,亦非如聖經施現奧跡的偉人。回想自己小朋友時候,第二日考試測驗溫唔切書,除了會找大佛抱腳外,亦會出動耶穌上帝觀音宙斯等,總之滿天神佛,祈求貼中題目,那時候深信拜得神多自有神庇佑,結果有時靈有時不靈。亦試過求神保佑打得通1872903換到叱咤飛,(當然無一次打得通,大個至發現原來金錢就解決到問題 - 買黃牛飛)既然祈禱非萬試萬靈,故自小就放棄加入信徒行列。

小朋友的我其實連上帝跟耶穌關係都未搞得清,後來才弄清他們是父子,又跟聖靈是三位一體。可能我跟戲中那個大隈一樣,不知道十誡中一早說明:不可信仰別神,只可敬拜唯一的神。就是我們這樣貪心左拜右拜,至會被神捨棄。

很不容易,終於認識了班中的同學兼成為摯友。(《耶穌真係落咗嚟》劇照)

說回電影本身,導演聰明之處在於用小朋友去令觀眾反思上帝是否存在,不似得馬田史高西斯前作《沉默》(Silence)般沉重,反之《耶》片以小朋友童言無忌天真無邪的本質批判上帝,帶出反思之餘又不易傷到有信仰的觀眾。(《沉》講的是神父要慘受肉體和精神酷刑,試煉其對宗教的忠誠)但亦令筆者忽然想起在網上看過一聖經學家講道,說到加利利湖耶穌睡着及後又醒來拯救門徒差點沉船的故事中,他話耶穌即使睡着,亦一直跟大家同在,需要祂的時候自會出現。或者對非教徒來說,聽完就心想:「真係咩都神父你講晒。」其實信仰從來就是信則有,不信則無,你信自然要全程投入。

本冇信仰的小主角,在同學仔家庭中要「入鄉隨俗」。(《耶穌真係落咗嚟》劇照)

無錯,氹下自己真是一種信仰
其實去到聖地又好,耶穌顯神蹟的地方又好,很多都無實質証據証明耶穌的存在,最早的証據都只是靠四世紀一位朝聖者Egeria撰寫的書藉,以及君士坦丁大帝母親海倫娜的推測,從而再於當地起教堂流傳耶穌的事蹟,引証聖經說話。然而當你親眼見到,這樣多來自世界各地的信徒紛紛去朝聖,又跪又親吻聖地,你會深信信仰是一種超自然強大力量。外國朋友跟我說,人活得這麽苦,意志稍一不慎就落得自毀下場,氹下自己哄下自己某些時候都是一種屬於信仰。

相識只是一段小時間,但二人將面對一場歷煉。(《耶穌真係落咗嚟》劇照)

電影的緩慢節奏,令到筆者欣賞那場某些觀眾「不適」離場,但我覺得整體不俗,當然然節奏稍為加快或會更好,但電影另一有趣地方,是看畢後會對故事有不同解讀,有朋友認為戲中小主角思想變態,立心不良,更是害死朋友的兇手,細思極恐。筆者不敢相信導演的暗黑走向,但引起如此討論空間都算是電影成功之處。當然更成功是港譯名《耶穌真係落咗嚟》,好友笑稱戲名會為電影帶多100萬票房,筆者覺得這樣時勢,分分鐘不特止,正因為我們都祈求耶穌真係落咗嚟,打救香港人,打救蒼生,判定誰人有資格上天堂。無錯,氹下自己真是一種信仰。